
Wszystko przez niedobór przeciwutleniacza?
2 grudnia 2011, 17:44Mężczyźni chorują na kolczystokomórkowego raka skóry znacznie częściej niż kobiety. Dotąd przyczyna pozostawała nieznana, ale badania na myszach pozwalają przypuszczać, że chodzi o niższe stężenie przeciwutleniacza katalazy w skórze oraz wyższy poziom pewnych komórek wytwarzanych w szpiku.

Alkohol przebudowuje i naraża na (niegasnący) lęk
3 września 2012, 16:35Badania na myszach pokazały, że nadużywanie alkoholu zmienia układ połączeń w mózgu, co może utrudniać regenerację psychologiczną po urazie, zwiększając ryzyko wystąpienia zespołu stresu pourazowego (ang. post-traumatic stress disorder, PTSD).

Ultradźwięki chronią nerki
2 sierpnia 2013, 09:59Zespół z Uniwersytetu Wirginii odkrył, że za pomocą ultradźwięków można zapobiegać ostremu uszkodzeniu nerek (ang. acute kidney injury, AKI) u myszy. Wszystko wskazuje na to, że prostą i nieinwazyjną terapię można wykorzystać jako skuteczny środek zaradczy u pacjentów z grupy ryzyka.

Raki przejawiają lęk
13 czerwca 2014, 09:22Skorupiaki mogą doświadczać emocji. Biolodzy z Université de Bordeaux ustalili bowiem, że raki wykazują lęk.

Podróż na Marsa ryzykowna dla mózgu
4 maja 2015, 10:42Eksperci obawiają się, że podróż na Marsa może wiązać się z uszkodzeniem mózgów astronautów. W ostatni piątek przedstawiono wyniki badań, z których wynika, że długotrwała ekspozycja na promieniowanie kosmiczne wiąże się z podobnym do demencji upośledzeniem zdolności poznawczych.

Rozpoczęto niezwykły eksperyment LISA Pathfinder
8 czerwca 2016, 12:42Należący do Europejskiej Agencji Kosmicznej LISA Pathfinder rozpoczął niezwykle precyzyjne testy mające na celu zbudowanie w przestrzeni kosmicznej urządzenia do badania fal grawitacyjnych. W odległości 1,5 miliona kilometrów od Ziemi, w punkcie libracyjnym L1, stworzono idealne środowisko do prowadzenia takich badań

Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.

Wiadomo, jak wysięk wód gruntowych wpływa na wzrost rafy koralowej
28 marca 2018, 15:08W strefach przybrzeżnych dopływająca woda podziemna (ang. submarine groundwater discharge, SGD) jest ważnym źródłem słodkiej wody, a także związków organicznych, substancji biogennych czy metali. Ostatnie badania pokazały, w jaki sposób SGD wpływa na wzrost rafy koralowej.

Molekularna pamięć drzew pomaga wytrzymać upały
15 lutego 2019, 05:02Drzewa zapamiętują ekspozycję na ekstremalnie wysokie temperatury, dzięki czemu ich potomstwo i one same lepiej sobie radzą z kolejnymi falami upałów.

Zbadali, co wydarzyło się przed Wielkim Wybuchem
30 października 2019, 09:16Naukowcom udało się przeprowadzić symulację okresu „ponownego ogrzewania” (reheating), który stworzył warunki do Wielkiego Wybuchu. Wielki Wybuch nastąpił około 13,8 miliardów lat temu. Jednak obecnie fizycy nie postrzegają Wielkiego Wybuchu jako wydarzenia inicjującego, które nastąpiło w czasie t=0.